Kemajuan Untuk Semua Bangsa Tanpa Mengira Warna Kulit atau Bangsa di bawah Agama Islam

Instagram

Instagram

Suara Ketenangan

Revolution Ads

Revolusi

HAMKA ATAU HJ ABDUL MALIK KARIM AMRULLAH ADALAH SEORANG ULAMA YANG DISEGANI. BELIAU DILAHIRKAN DI RANAH MINANGKABAU, SUMATERA PADA 16 FEBRUARI 1908 BERSAMAAN 13 MUHARRAM 1326H. BELIAU ANAK YANG BIJAK NAMUN NAKAL. BELIAU SANGAT SUKA PADA SENI SASTERA MELAYU DAN TIDAK MUDAH MENGALAH. BELIAU PERGI KE MEKAH TANPA MEMBERITAHU AYAHANDANYA. BELIAU JUGA SUKA BERPIDATO DAN KEHEBATANNYA BERPIDATO MEMBUAT SEMUA ORANG YANG MENDENGAR JUGA TURUT TERPIKAT.

BELIAU SANGAT ANTI PENJAJAH DAN PERNAH TERPAKSA BERSANDIWARA KERANA TERPAKSA KETIKA ZAMAN PENJAJAHAN JEPUN DI INDONESIA. BELIAU BERSAHABAT DENGAN SUKARNO DAN PERNAH DIPENJARA JUGA KERANA SUKARNO. BELIAU AMAT TEGAS DALAM HAL BERKAITAN ISLAM TERUTAMA KETIKA INDONESIA CUBA MAHU MELAKSANAKAN PANCASILA YANG DILIHAT HAMKA ATAU LEBIH MESRA DIPANGGIL BUYA HAMKA BERCANGGAH DENGAN ISLAM. INI MENGAKIBATKAN BELIAU MERINGKUK DALAM PENJARA DAN MASYUMI PERTUBUHAN GERAKAN ISLAM YANG BERPENGARUH DI INDONESIA DIHARAMKAN. MALAH BELIAU PERNAH BERSELISIH PENDAPAT DENGAN PRAMOEDIYA ANANTA TOER, SEORANG PEMIKIR RADIKAL SOSIALIS. KETIKA IDEOLOGI NASAKOM ATAU NASIONALIS, AGAMA DAN KOMUNIS DIBAWA SUKARNO, HAMKA TERUS BERSIKAP RADIKAL TERHADAP IDEOLOGI KOMUNIS YANG MERUPAKAN IDEOLOGI MENOLAK AGAMA DAN ALLAH SECARA TOTAL.

NAMUN BELIAU BUKAN SEORANG PENDENDAM DAN SUKA MENCARI SAHABAT DARI MUSUH. BUKTINYA DAPAT DILIHAT KETIKA BELIAU MENGISLAMKAN BAKAL SUAMI KEPADA ANAKANDA PRAMOEDIYA, ASTUTI. INI KERANA PRAMOEDIYA SENDIRI MENYURUH MEREKA DATANG KEPADA BUYA HAMKA UNTUK BELAJAR TENTANG ISLAM. BUYA HAMKA SANGAT SUKA MENULIS. ANTARA KARYA TERKENAL BELIAU ADALAH TENGGELAMNYA KAPAL VAN DER WICJK.


NAMUN ALLAH LEBIH SAYANGKAN BUYA HAMKA APABILA BELIAU MENINGGALKAN DUNIA INI PADA 24 JULAI 1981 JAM 10.37 PAGI KETIKA BERUSIA 73 TAHUN DENGAN TENANG. SEHINGGA KINI LEGASI PENINGGALAN ALMARHUM BUYA HAMKA SANGAT DIMINATI OLEH PENDAKWAH DI SERATA NUSANTARA SAMA ADA DI MALAYSIA ATAU INDONESIA. SEMOGA ALLAH MELETAKKAN ROH ALMARHUM DI KALANGAN ORANG SOLEH.

 SUMBER DARI WIKIPEDIA DAN BUKU BUKU PTS KARYA PAK ABDUL LATIP TALIB

KATA HIKMAH BUYA HAMKA "SAAT KAU DILAHIRKAN ORANG LAIN KETAWA DIKAU MENANGIS, BERJUANGLAH SAMPAI KAU MATI, ORANG LAIN MENANGISIMU KAU TERSENYUM DALAM KEMATIANMU"


0 Responses so far.

    Followers